JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

1 2 3 4 ... 20 »

Partiet som møter seg sjølv i døra

20231124

Heming H. Gujord skriv i Dag og Tid om Hydro/Lyse si overtaking av Suldal/Røldal Kraft. Som innbyggjar i Suldal, ein kommune som også er påverka av denne overtakinga, las eg innlegget hans med interesse.

«Pasientsikkerheten er sykepleierens ansvar, derfor må det fortsatt stilles krav til både opptak og utdanning.»

20231124

«Pasientsikkerheten er sykepleierens ansvar, derfor må det fortsatt stilles krav til både opptak og utdanning.»

Eit livsviktig spørsmål for heile kystkulturen

20231124

Me hadde eit godt system med fritt fiske som regjeringa Gerhardsen, på grunn av manglande fagkompetanse, industrialiserte med gjeninnføring av trålfiske. Noko som etter kort tid bidrog til den økokatastrofen som ramma Barentshavet og Norskehavet på slutten av 1980-talet, med nedfisking av dei viktigaste fiskeslaga.

Presisering

20231124

I Dag og Tid 10. november skreiv Bjarne Gjerme i eit innlegg på ordskiftesidene om Israel–Palestina-konflikten at «spedborn vart halshogde, jenter valdtekne til døde» under angrepet på Israel 7. oktober. Vi har ikkje funne kjelder som stadfestar at det stemmer. Påstandane skulle ikkje ha kome på trykk. Vi seier oss leie for at det likevel skjedde.

Kan utsleppa av klimagassar reduserast?

20231124

Det er etter kvart mange avisoppslag som viser at utsleppa av klimagassar ikkje minkar nemnande. Om to veker opnar COP 28 i Dubai. Da vil vi bli minte om dette – igjen.

Kjære minister!

20231117

Vår generasjons test

20231117

Eg hugsar kjensla av å skrive skuleoppgåve om folkemordet i Rwanda med gåsehud i nakken. Eg hugsar kjensla av å lese biografien til Nelson Mandela, trå av båten på Robben Island og puste lufta av apartheid. Eg hugsar kjensla av å ta kvite bussar nedover kontinentet og lukta av gamle bygningar fulle av blod, død og europeisk skam.

Lesekultur og tilbakeblikk

20231117

Papirbøker ut til lesarar syner nedgåande tal. Har ein analysert kva konsekvensar dette kan få for enkeltindivid og samfunn?

Effekten av nytt utdanningskrav for lærere

20231117

Innledningsvis hevdes det at nesten 20 prosent av lærerårsverkene i grunnskolen og videregående skole blir utført av lærere som ikke har lærerutdanning. Dette tallet, som hentes fra SSBs statistikk, omfatter blant annet korttidsvikarer. Grunnskolestatistikken begrenser seg til å inkludere langtidsvikarer, og da er tallet for skoleåret 22/23 nede i 4,4 prosent, altså en firedel av SSBs tall. SSBs høye tall ville bare kunne forbedres dersom vi hadde en bestand av fullt utdannede lærere som kunne steppe inn i alle vikariater. Det vil vi neppe noen gang få.

Om røldølingane var eit urfolk

20231110

Den 29. mai 2021 gjekk kollega Håvard og eg på skitur. Vi var lengst inne i Valldalen i Røldal. Målet var Kvessenuten, 1608 moh. Sjølv om sommaren stod for døra, var det framleis godt skiføre i nordsida ovanfor DNT-hytta Middalsbu.

1 2 3 4 ... 20 »